Almelo

“Een stoplicht springt op rood, een ander weer op groen.
In Almelo is altijd wat te doen.”
- Herman Finkers

Almelo, een stad met ruim 70.000 inwoners en vooral bekend om de uitspraak van het woord cola. Wat moet een coassistent nu in Almelo? Laat je verrassen! Het ziekenhuis in Almelo vormt samen met Hengelo het ZGT (ZiekenhuisGroep Twente). Jaarlijks ontvangt ZGT ongeveer 250.000 patiënten, er werken zo’n 220 medisch specialisten en 3.200 medewerkers. Ook zijn er 55 coassistenten!

Coschappen
Dankzij onze hardwerkende coördinator coassistenten, die naast huisvesting en praktische zaken ook alle coschappen indeelt, is het tot nu toe amper voorgekomen dat je wordt ‘uitgeloot’ voor een bepaalde specialisatie waar je graag coschappen wilt lopen. In veel andere ziekenhuizen moet je blij zijn als je 3 van de 5 vrije keuze coschappen kan doen, in Almelo zijn dit bijna altijd 5 van de 5. Vind je dat niet genoeg? Dan is het geen probleem om een 11e of zelfs een 12e coschap te volgen. Mocht je gedurende het jaar toch veranderen in je wensen betreffende de coschappen, dan is het in overleg vaak wel mogelijk om je rooster aan te passen. Genoeg keuzevrijheid dus!

Steeds meer coassistenten blijven na hun M2 plakken in Almelo en doen hun M3 ook hier: vanwege de goede sfeer en vele mogelijkheden. Het ziekenhuis staat bekend als een goed opleidingsziekenhuis voor diverse specialismen, wat maakt dat een vervolgcarrière hier zeker mogelijk is. Daarnaast biedt de ZGT Academie veel hulp bij het doen van wetenschappelijk onderzoek, worden er statistiekcursussen georganiseerd en zijn er diverse mogelijkheden om je stage wetenschap hier te doen.

Doordat de ZGT twee verschillende locaties heeft (Almelo en Hengelo), ben je bij de vele coschappen de enige coassistent. Dit betekent meer aandacht, meer leren en dus ook meer doen! Het ziekenhuis in Hengelo is goed bereikbaar met de trein, maar je kan ook gratis gebruik maken van de elektrische pendelauto's (ook wel ‘de botsauto's’) van het ziekenhuis om tussen Almelo en Hengelo te reizen. Verder is het ZGT in vergelijking met het UMCG natuurlijk een kleiner ziekenhuis, wat maakt dat de lijntjes tussen coassistent en specialist kort zijn. Specialisten zijn gemotiveerd om alles van hun vak te laten zien en je erbij te betrekken. Op die manier ben je snel in staat zelfstandig te werken en krijg je meer verantwoordelijkheid.

Activiteiten
De commissie die in Almelo verantwoordelijk is voor het sociale gedeelte naast de coschappen is de Co-cie. Zelfs in Almelo is genoeg te beleven door onvergetelijke nachten en activiteiten samen met de andere co’s. Om de week eten en borrelen we samen in Hook. Ook wordt er wel eens een bierproeverij, Coraoke of tuinfeest georganiseerd. Met als klapper de co-outdag: een verrassend dagprogramma afgesloten met een mooi feest! Elk jaar weer een dag waarnaar uit gekeken wordt.

Daarnaast organiseren de co’s van de MCDO-commissie jaarlijks de Medische Carrière Dag Overijssel. Dit is een dag voor de coassistenten van Almelo, Enschede en Deventer om zich beter te oriënteren op hun toekomst als arts. Dit kan door middel van workshops die door verschillende medisch specialismes worden geven. Er wordt verteld over opleidingsplaatsen, -locaties en -eisen. Het dagprogramma wordt afgesloten met een diner en een mooi feest!

De Co-raad is verantwoordelijk voor het evalueren van zowel de coschappen als het onderwijs en zorgt voor de invulling van het laatste uur onderwijs op de woensdagmiddagen. Ook organiseren zij verschillende activiteiten zoals de specialist van het jaar verkiezing, het knuffelberenziekenhuis en de ouderdag!

Huisvesting
Heb je geen zin in de stress van het zoeken naar woonruimte tijdens de laatste drukke periode van M1 (spreekuurtoets, portfolio, toetsen)? Almelo heeft de oplossing! Het ziekenhuis regelt kamers voor alle co’s. Je hoeft je alleen maar op te geven en krijgt keuze tussen een aantal beschikbare kamers die variëren in grootte, locatie en prijs. De meeste huizen van het ZGT zijn gevestigd in de P.C. Boutensstraat, wat betekend dat je in de buurt veel van je medeco’s woont. Super gezellig! Huisvesting is erg goedkoop in Almelo, ongeveer €200 per maand.

Voor meer informatie over coschappen in het ZGT verwijzen we je graag naar www.almeloco.nl

* In iedere affiliatie loop je verschillende extramurale coschappen. Deze coschappen zijn buiten het ziekenhuis en je kunt hiervoor overal in de regio rondom jouw affiliatie geplaatst worden.