Het nest verlaten

Auteur: Gepubliceerd op: 

Er komt een moment in je geneeskundestudie dat je niet meer in het UMCG of Martiniziekenhuis kan stagelopen. Op dat moment moet je toch echt je vleugels uitslaan en ergens buiten Groningen een stageplek kiezen. Om studenten wat meer inzicht te geven in hun keuze vragen we in deze nieuwe rubriek elke editie twee studenten om iets te vertellen over hun stageplek in M2. In deze editie vertellen geneeskundestudenten Suzanne en Thomas over hun ervaring in Zwolle (Isala) en Enschede (MST). 

Suzanne Schuurman - Coschappen gelopen in het Isala Ziekenhuis 

Waarom heb je voor deze affiliatie gekozen? 
Omdat ik uit Utrecht kom en ik die uren in de trein in de loop van de jaren wel zat begon te worden, was Zwolle de ideale M2-plek voor mij. Juni 2019 begon ik met het coschap interne geneeskunde in het Isala - de Isala? Zonder lidwoord? Ik heb alles voorbij horen komen.

Hoe was je ervaring in het ziekenhuis/stad
Na het UMCG, met z’n overschot aan coassistenten, voelde ik me een stuk meer welkom in het Isala. Van mijn medeco’s hoorde ik hetzelfde: de artsen met wie je meeloopt zijn over het algemeen heel vriendelijk en geduldig. Ik heb er bijzondere coschappen gelopen, die je echt niet overal vindt, zoals radiotherapie en fertiliteitsgeneeskunde. Het Isala heeft een level 1 traumacentrum en het grootste Vrouw-kindcentrum (oftewel geboortecentrum) van Nederland. Voor de liefhebber is er ook neurochirurgie, thoraxchirurgie, sportgeneeskunde of de NICU, naast natuurlijk alle standaardcoschappen die je in een kleiner ziekenhuis ook kunt lopen. Ook de buitenpoli’s in het prachtige Kampen en de gezellige huisartsenpraktijken in de buurt van Zwolle bieden hele leuke stageplekken. De coschappen waren naar mijn idee ook goed georganiseerd, op de ietwat hysterische mails van het Bureau Onderwijs Coassistenten na – ik zou het BOC dan ook willen adviseren om iets cursief óf dikgedrukt óf gemarkeerd te maken, maar niet alle drie. Als laatste de architectuur van het Isala: de meningen zijn daarover sterk verdeeld, maar ik kan niet zeggen dat ik ooit zo’n kleurrijk, licht, plantenrijk ziekenhuis heb gezien.

Wat was het leukst aan het affiliatieziekenhuis/-stad?
Hoewel ik heb genoten van mijn coschappen in het Isala, vond ik het leukste eigenlijk nog wel de stad Zwolle. Nooit geweten dat deze Hanzestad, waar ik wekelijks slechts een glimp van opving vanuit de intercity, zo mooi is! De stervormige gracht, de gezellige binnenstad, het heerlijke ijs van Salute… En natuurlijk de Veluwe vlakbij – vergeleken met de eentonige weilanden van Groningen is dit toch een stuk leuker wielrennen.

Hoe was de werksfeer? En/of de sfeer onder studenten
Zoals ik al noemde, is de sfeer in het Isala naar mijn ervaring een stuk beter dan in het UMCG. Toegegeven: het haalt het nou ook weer niet bij de charmante laagdrempeligheid van een streekziekenhuis. De sfeer is natuurlijk sowieso sterk afhankelijk van de afdeling waar je zit, en hoe goed je aansluiting met de specialisten en andere medewerkers is.
Een groot deel van de Zwolse coassistenten in mijn lichting leek elkaar al te kennen; het waren ook altijd dezelfde mensen die de coborrels in het Vliegende Paard organiseerden en bezochten. Als dat niet je ding is, zijn er daarnaast nog genoeg mensen die om andere redenen naar Zwolle zijn gekomen (de ligging, een bijzonder specialisme, et cetera) waar je het vast goed mee kan vinden.

Hoe is het studentenleven naast de coschappen?
De coronacrisis brak pas uit aan het einde van mijn M2, dus het grootste deel van het jaar waren er regelmatig gezellige feestjes of andere activiteiten. Zwolle haalt het qua uitgaansgelegenheden natuurlijk niet bij Groningen, maar vergeet niet dat het ook een (hbo-)studentenstad is! Verder was de coraad erg actief en organiseerde naast tostilunches in het ziekenhuis ook een co-outdag en diverse diners. Zo was er het hilarische benefietdiner, een grote aanrader als je wil zien wat er gebeurt als je specialisten onbeperkt wijn voert en ze vervolgens laat meedoen aan een veiling.

Voor wie is dit een goed affiliatieziekenhuis/stad?
Als je op zoek bent naar een groot ziekenhuis, waar veel specialistische zorg wordt geboden, is het Isala een voor de hand liggende keus. Het is bovendien een goede uitvalsbasis als je partner, familie of vrienden in de Randstad wonen. Ik zou zeggen: ga er eens een keer heen (het is maar een uurtje met de trein vanaf Groningen) en loop er wat rond, dan voel je vast vanzelf wel aan of de stad en het kleurrijke ziekenhuis iets voor jou zijn.
 
Ziekenhuis: Klein/middel/Groot?
Het Isala is vergeleken met de andere affiliaties groot. Het wordt soms ook wel een 2½-lijnsziekenhuis genoemd, het is dus net niet academisch.

Wat voor co’s vind je hier? 
Mijn verwachting was Panaceasten en corpsballen, vooral die laatste groep bleek inderdaad ruimschoots vertegenwoordigd. Maar dat zijn ook gewoon mensen, hè.

Leukste afdeling(en)?
Kno naar horen zeggen, ik ben er zelf niet geweest. Ik vond mijn huisartsencoschap in Ommen het leukste, maar da’s dan nou net weer niet in het ziekenhuis.


Foto van coassistenten Isala ziekenhuis
 

Thomas van der Korst - Coschappen gelopen in het MST in Enschede 

Waarom heb je voor deze affiliatie gekozen? 
Als je de gouden jaren van de middelbare school hebt doorgebracht in Twente is er natuurlijk maar één optie voor M2. En dat is Curaçao. Helaas zijn daar maar een beperkt aantal plekken en het is een zeer populaire bestemming. Gelukkig had ik een solide tweede keuze met het Medisch Spectrum Twente in Enschede.

Hoe was je ervaring in het ziekenhuis/stad
Het MST neemt zijn coassistenten serieus en bij het gros van de stageplekken krijg je veel verantwoordelijkheden en leer je gewoon echt heel erg veel. Dit merk je aan enthousiaste A(N)IOSen die je veel laten doen en graag vragen beantwoorden, maar ook specialisten die (veelal) interesse tonen in je leerdoelen en je daarbij willen helpen. Dit alles in een topklinische setting met een van de elf traumacentra van Nederland (ook Duitse traumacertificering), een centrum voor intensieve hematologie, een HPB expertisecentrum, etc. Neurochirurgie? Thoraxchirurgie? They’ve got it all. Eigenlijk is het gewoon een academisch medisch centrum zonder een medische faculteit.  
Het coassistentenbureau wordt gerund door Henny Labots, en soms voelt ze echt aan als een tweede moeder. Heb je een probleem met je coschap? Klop op haar deur en ze lost het op. Heb je een verstandskies die getrokken moet worden en moet je daarvoor een ochtend vrij nemen? Ze zorgt ervoor dat je diezelfde middag bij de kaakchirurg op de stoel ligt. Dit mooie ziekenhuis voor coschappen ligt helaas wel in een wat rare stad. Hoewel het een technisch gezien een studentenstad is voelt het niet zo aan. Je sociale leven zal vooral bestaan uit de andere coassistenten. 

Wat was het leukst aan het affiliatieziekenhuis/stad?
Voor een student uit Groningen voelt het alsof er in Enschede niet veel te beleven is en eigenlijk is dat ook wel zo. Maar buiten Enschede heb je Twente, en Twente is echt heel erg mooi. Je kunt heel mooi wandelen, fietsen, mountainbiken en hardlopen in heel Twente. Ook heb je net over de grens, net iets meer dan een half uurtje met de trein (of anderhalf uur fietsen), het dorpje Bad Bentheim. Daar is een heel erg lief dorpje met een indrukwekkend kasteel met een mooi uitzicht. Zelfs als je alle tien de maanden elk weekend erop uit trekt heb je nog niet alles gezien.

Hoe was de werksfeer? En/of de sfeer onder studenten
De werksfeer is zoals ik al noemde zeer prettig om veel van te kunnen leren, en dat is natuurlijk waar M2 voor is. Natuurlijk zijn er uitschieters beide kanten op omdat de cultuur veel sterker afhankelijk is van het specialisme waar je zit. Bij sommige afdelingen zit je na de overdracht nog een uur of meer dingen af te ronden en voor te bereiden voor de dag daarna. Bij andere ben je de hele dag actief op zoek naar werk omdat er niks te doen is. De coassistenten in Enschede zijn zeer hecht en het redelijk makkelijk om daar tussen te komen. Het is altijd gezellig in de cokamer en er is altijd wel een praatje te maken. Ook helpen de coassistenten elkaar met de start van nieuwe coschappen. Waar je soms verloren kunt zijn voor de start van een coschap in M1, zal dat in Enschede niet gauw gebeuren omdat iemand je al een mooie samenvatting heeft gegeven van het coschap.

Hoe is het studentenleven naast de coschappen?
Ik heb de eer gehad om al mijn coschappen van M2 net voor de eerste lockdown te hebben mogen afronden, ik kan dus vertellen over de normale situatie. Er zijn een groot aantal commissies om deel van te zijn en er is elke week een borrel met de coassistenten. Daarnaast worden er vele activiteiten georganiseerd door de bovenstaande commissies. Hoewel Enschede niet een studentenstad is op het niveau van Groningen, ga je gewoon een heel erg leuke tijd krijgen door de leuke andere coassistenten. 

Voor wie is dit een goed affiliatieziekenhuis/stad?
Als je een hechte sociale groep coassistenten om je heen wilt hebben en als je veel wilt leren en topklinische zorg wilt leveren in de toekomst, dan is dit een heel erge goede plek om naartoe te gaan. Bijna alle A(N)IOSsen daar zijn mensen die in M2 naar Enschede zijn gegaan en hebben gekozen om daar te blijven. Ben jij de volgende?

Ziekenhuis: Klein/middel/Groot?
Middelgroot. Volgens het jaarverslag van het MST in 2019 waren 120.137 polikliniekbezoeken en 250 medisch specialisten. We zijn dus ongeveer de helft van Isala in beide statistieken maar het blijft een groot ziekenhuis.

Wat voor co’s vind je hier? 
Het is een gemixte groep mensen met van alles een beetje, wel redelijk veel panaceasten maar ze zijn geen meerderheid. Volgens mij zijn er bijna geen mensen van de studentenverenigingen.

Leukste afdeling(en)?
Er is elk jaar onder andere een specialisme van het jaar award die feestelijk wordt gepresenteerd. MDL en gynaecologie winnen deze prijs redelijk vaak.