Statistiek en SPSS

Statistiek is vaak een bron van veel frustratie. Krijg je tijdens je onderzoek te maken met statistiek en zie je dit niet echt zitten? Dan is de opfriscursus statistiek die georganiseerd wordt door de faculteit echt een must! Deze wordt 3 keer per jaar gehouden. Voor verdere informatie neem contact op met mevrouw Noah El Baz via n.elbaz@umcg.nl. Naast de basis statistiek moet je vaak ook kunnen omgaan met SPSS. Er staat een handige SPSS cursus op deze site, klik hier om het bestand te downloaden

Opfriscursus onderzoeksopzet en statistiek
Tijdens de bachelorfase is er elk jaar een blok geweest waarbij wetenschap centraal stond. Hierbij werden meerdere statistiekcolleges en -practica gegeven. Echter dit is weer even geleden, en coschappen zijn toch wel heel anders dan het uitvoeren van statistische toetsen. Hiervoor heeft de faculteit een oplossing bedacht, namelijk de Opfriscursus onderzoeksopzet en statistiek. Drie keer per jaar wordt vanuit de faculteit in samenwerking met de afdeling klinische epidemiologie van het UMCG een opfriscursus onderzoeksopzet en statistiek gegeven, deelname is gratis. Afgelopen jaren hebben deze cursussen plaatsgevonden in februari, juni en november.

Deze cursus bestaat uit twee delen:
1. 's Ochtends bestaat het programma uit een uur opfrissen van een onderzoeksopzet. Daarna volgt het opfrissen van de statistische testen. Hierbij ligt de focus op de testen en niet op het uitvoeren hiervan in een statistisch programma (bijv. SPSS).
2. 's Middags bestaat het programma uit het uitvoeren van de opgefriste kennis tijdens het practicum. Hierbij is ook ruimte om vragen te stellen aan meerdere statistische onderlegde docenten. Het kan dus erg nuttig zijn om voor deze dag je vragen over de statistiek op te sparen en tijdens de middag te vragen aan de docenten (let op: neem je database mee zodat jullie hier samen naar kunnen kijken).

Basiscursus SPSS
Er zijn verschillende statistische programma’s waarmee je de statistiek van je stage wetenschap kunt uitvoeren. In het UMCG wordt SPSS het meest gebruikt. Hier hebben we ook in de bachelor fase al mee gewerkt. Toch valt het wel tegen wanneer je zelf een nieuwe database moet gaan opstellen of wanneer je een database van iemand krijgt. Daarom werd er vroeger voor UMCG medewerkers een basiscursus SPSS gegeven. Helaas wordt deze cursus niet meer gegeven vanuit het UMCG, maar wel vanuit de RUG wordt deze cursus aangeboden tegen een vergoeding van €45,-.

Vanuit het UMCG hebben we de oude versie van deze cursus digitaal gekregen, inclusief de oefenbestanden van SPSS. Deze zijn nog steeds overeenkomstig met de huidige cursus, alleen wordt er met een nieuwere versie van SPSS gewerkt, waardoor de lay-out anders is. Het cursusboek en oefenbestanden kan je hier downloaden. Mocht je SPSS ook op een computer buiten het UMCG willen hebben, kan je deze downloaden door in te loggen met je studentnummer via deze link van de RUG.

Methodologiewinkel
Mocht je na al deze informatie nog steeds met specifieke vragen zitten over een bepaalde statistische test dan is er nog de Methodologiewinkel van de RUG. Dit is een helpdesk waar je zowel online als met een afspraak je vragen kunt stellen. Deze (specifieke) vragen zullen dan worden beantwoord door een statisticus. Je vindt de methodologie winkel hier.