Oldenburg

Waarom Oldenburg?
Braadworsten, bier en schnitzels; jawohl, sinds ruim een jaar is het nu mogelijk om je complete M2-jaar in Oldenburg te doen! En al is het net zo ver van Groningen vandaan als bijvoorbeeld Zwolle, kunnen wij je beloven dat het een unieke en compleet andere ervaring is, dan je M2 in Nederland doen. De wereld wordt steeds internationaler en de geneeskunde blijft niet achter: steeds meer artsen zoeken een carrière en het geluk over de grens. En zelfs al ben je uiteindelijk van plan in Nederland te blijven, dan blijft het een leerzame en verrijkende ervaring om gedurende een jaar in een ander land te wonen en te werken.

Als je op zoek bent naar uitdaging hoef je niet verder te zoeken dan Oldenburg. Ten eerste gaat alles in het Duits. Dit kan lastig zijn in het begin, maar je leert het snel genoeg. Laat het idee dat je Duits niet goed genoeg is, je dan ook zeker niet tegenhouden! Je volgt hier je co-schappen als een PJ (dat staat voor Praktisches Jahr), wat de Duitse co’s in hun laatste, zesde studiejaar doen. Het is in Duitsland zo dat de geneeskundestudie heel theoretisch is. Ze hebben dan ook niet 3 praktijkjaren, zoals wij. Hierdoor ben je qua praktische vaardigheid net zover en soms zelfs wat verder. Qua kennis zal je misschien wel wat op ze achterlopen, wat meteen een goede stimulans is om de hiaten in bijvoorbeeld je anatomische kennis goed te maken.

De coschappen
Nu kort wat feitjes. Er is in Oldenburg plaats voor 40 Nederlandse senior-co's, op het moment lopen er om en nabij de 20 rond. Terwijl je mede-M1ers in spanning zitten waar ze voor M2 worden ingedeeld, hoef jij enkel een mailtje te sturen en je mag naar Oldenburg. Er zijn drie ziekenhuizen en een psychiatrische kliniek: achtereenvolgend het Evangelische Krankenhaus (EV), het Pius Hospital, het Klinikum Oldenburg en de Karl-Jaspers Klinik (KJK). De eerste twee zitten midden in het centrum, de laatste twee zo'n 20 minuten fietsen van het centrum vandaan. Omdat er drie ziekenhuizen zijn, is het mogelijk een grote verscheidenheid aan coschappen te lopen en is er veel plek op de afdelingen. Je kunt bijna alle specialismen van je voorkeur volgen. Er is echter wel een aantal (vanuit de faculteit) verplichte coschappen (interne geneeskunde, chirurgie, en diegene die je nog niet in M1 gedaan hebt), waar je uiteraard je lijst op dient aan te passen.

Huisvesting
De huisvesting is in de zusterhuizen van deze ziekenhuizen; je betaalt daar 150 euro per maand. Verder ontvang je bij alle klinieken een gratis middagmaal.

Activiteiten
Omdat we een kleine groep zijn kennen we elkaar allemaal goed, waardoor het heel gezellig is. Elke twee weken hebben we een co-borrel, waarbij we leuke kroegjes in Oldenburg ontdekken. De Duitse PJ-lers zijn hierbij ook regelmatig aanwezig. Daarnaast organiseren we typisch Duitse activiteiten, waaronder een Kohlfahrt, en natuurlijk ontbreken ook zaken als een skireis en een co-outdag niet!

Heb je nog vragen? Mail dan naar oldenburgercoraad@gmail.com of neem eens een kijkje op onze website!