Friesland

Na 4 jaar het studentenleven in Groningen te hebben meegemaakt is het tijd voor een ander ziekenhuis en een andere stad. Sta je voor de keuze in welk ziekenhuis je je M2-coschappen gaat lopen? In Friesland lopen jaarlijks in totaal ongeveer 120 studenten hun M2 coschappen, en is hiermee één van de grootste affiliaties waaruit je kunt kiezen. En dat is niet voor niets, want naast goede ziekenhuizen, doorgroeimogelijkheden en een fijne, gemoedelijke sfeer heeft Friesland jou veel te bieden! Daar komt bij dat alle ziekenhuizen goed bereikbaar zijn met het OV en je daarmee, voor iedereen die Groningen niet kan missen, zelfs in Groningen kan blijven wonen!

De ziekenhuizen en het onderwijs
In Friesland kan je in 4 verschillende ziekenhuizen terecht voor je M2-coschappen. De ziekenhuizen Nij Smellinghe in Drachten, Antonius Ziekenhuis in Sneek en Tjongerschans in Heerenveen zijn klein, gemoedelijk en kennen verschillende voordelen. Zo zijn de lijntjes met specialisten kort, zit je vaak alleen op een afdeling (alle interessante dingen helemaal voor jou alleen!) en zijn er bijna geen ANIOS en AIOS. Er zijn in deze ziekenhuizen ook mogelijkheden voor M3-stages.

Het Medisch Centrum Leeuwarden is een groot perifeer ziekenhuis waar zowel alledaagse zorg als topklinische zorg geleverd wordt. Hier liggen ook veel mogelijkheden voor het doen van onderzoek en het lopen van de M3-stages, en doorstroommogelijkheden naar een eerste baan! Elk ziekenhuis heeft een co- kamer waar je je pauzes ontspannen kunt doorbrengen met de andere coassistenten. Ook hebben alle affiliatieziekenhuizen een co-mama waar je elke dag van de week terecht kunt voor serieuze en minder serieuze zaken.

Een van de vier ziekenhuizen wordt jouw ‘hoofdziekenhuis’, hier zul je de meeste coschappen lopen. Fijn is dat als je een coschap wil lopen wat in jouw hoofdziekenhuis niet wordt aangeboden, je makkelijk een coschap in één van de andere ziekenhuizen kunt lopen! Hierdoor heb je veel keuzevrijheid in de coschappen die je wil lopen.

Op woensdagmiddag komen alle Friese co’s in Leeuwarden samen voor het gemeenschappelijke onderwijs. Dit bestaat uit colleges en coachgroepbijeenkomsten. Ook zijn er ethieklessen gepland, is er ruimte voor het ophalen van je BLS skills en het herhalen van praktische vaardigheden.

Huisvesting
Van de coassistenten die in Leeuwarden coschappen lopen woont ongeveer de helft in Leeuwarden en de andere helft in Groningen. Het vinden van woonruimte in Leeuwarden is vrij eenvoudig en heel goed betaalbaar vergeleken met Groningen. Wanneer je hierbij hulp en tips nodig hebt kun je ook advies vragen bij de Co-raad. In Sneek kun je ervoor kiezen om in het Co-huis te gaan wonen.

Wanneer je voor Md-PhD of vanwege een andere redenen in Groningen wilt
blijven wonen is dit ook heel goed bereisbaar. Kortom, alles is mogelijk!

De Co-raad en commissies
De Co-raad Friesland zorgt ervoor dat de stem van alle Friese co’s wordt gehoord. Wij zetten ons in voor verbeteringen binnen het onderwijs en de coschappen en gaan aan de slag met problemen waar tegenaan wordt gelopen. Daarnaast is er gelukkig ook veel ruimte voor gezelligheid en leuke activiteiten. Zo wordt er door de Cohecie iedere 2 weken een borrel georganiseerd na het onderwijs op de woensdagmiddag. Daarnaast worden er vele andere feestjes en etentjes georganiseerd (zowel in Groningen als in Leeuwarden), maar ook workshops, sportieve activiteiten zoals de Lauwersloop, fietstocht, een wintersport en schaatsen, maar ook een pubquiz, Escape Room, Co-Outdag en een weekendje weg! Genoeg te beleven dus!

Daarnaast vindt er jaarlijks een knuffelpoli plaats waarbij je je kunt inzetten bij de zorg voor zieke knuffels van kinderen van basisscholen uit de omgeving, en in er wordt door de stichting Medisch Benefiet Friesland jaarlijks een medisch benefiet diner georganiseerd voor alle medisch specialisten, AI(N)OS, huisartsen en coassistenten uit heel Friesland.

Mocht je na het lezen van bovenstaande informatie nog vragen hebben dan kun je mailen naar coraadfriesland@gmail.com. Ook zijn wij te vinden via Instagram (@coraadfriesland) waar je ook een leuke impressie kunt krijgen van wat er allemaal naast de coschappen in Friesland gedaan wordt!

Hopelijk tot in Fryslân!

* In iedere affiliatie loop je verschillende extramurale coschappen. Deze coschappen zijn buiten het ziekenhuis en je kunt hiervoor overal in de regio rondom jouw affiliatie geplaatst worden.