Algemene informatie

Coschappen
Dankzij een hardwerkende coördinator coassistenten, die naast huisvesting en praktische zaken ook alle coschappen indeelt, is het tot nu toe amper voorgekomen dat je wordt ‘uitgeloot’ voor een bepaalde specialisatie waar je graag coschappen wilt lopen. In veel andere ziekenhuizen moet je blij zijn als je 3 van de 5 vrije keuze coschappen kan doen, in Almelo altijd 5 van de 5. Vind je dat niet genoeg? Dan is het geen probleem om een 11e of 12e coschap te volgen. Daarnaast zijn er een aantal combi-coschappen mogelijk; KNO/oog, KNO/plastische en oog/plastische. In overleg is het ook mogelijk om gedurende het jaar je rooster aan te passen,  om zo andere coschappen te doen. Genoeg keuzevrijheid dus! 

Verder zijn er steeds meer studenten die hun 6e jaar (M3) ook in Almelo doen, dit vanwege de fantastische sfeer en vele mogelijkheden. Het ziekenhuis, dat inmiddels de STZ (Stichting Topklinische Ziekenhuizen) status heeft bereikt, staat goed bekend als opleidingsziekenhuis voor diverse specialismen, wat maakt dat een vervolgcarrière hier goed mogelijk is. Daarnaast biedt de ZGT Academie veel hulp aan bij het doen van wetenschappelijk onderzoek en er diverse  mogelijkheden om je stage wetenschap hier te doen. 

Doordat de ZGT twee verschillende locaties heeft (Almelo en Hengelo), zul je bij de meeste coschappen de enige coassistent zijn! Dit betekent meer aandacht, meer doen en dus meer leren. Je kan gebruik maken van de pendelauto's (ook wel de "de botsauto's "van het ziekenhuis om tussen Almelo en Hengelo te reizen. Verder is het in vergelijking met het UMCG een kleiner ziekenhuis wat maakt dat de lijntjes tussen coassistent en  specialist kort zijn en specialisten gemotiveerd zijn om alles over hun vak te laten zien en je erbij te betrekken. Op die manier ben je snel in staat zelfstandig te werken en krijg je meer verantwoordelijkheid.

Activiteiten
De commissie die in Almelo verantwoordelijk is voor het sociale gedeelte naast de coschappen is de Co-cie. Zelfs in Almelo is genoeg te beleven door onvergetelijke nachten en activiteiten samen met de andere co’s. De ene week gezamenlijk eten en een borrel in de stad, de andere week een pubquiz. Ook wordt er wel eens een bierproeverij, karaoke of tuinfeest georganiseerd. Met als klapper de co-out dag: een verrassend dagprogramma afgesloten met een mooi feest! Elk jaar weer een dag waarnaar uit gekeken wordt. 

Daarnaast wordt er elk jaar een Medische Carriere Dag georganiseerd door de co’s, deMCDO-commissie. Deze dag vindt binnenkort weer plaats, namelijk op op 4 mei 2016. Op deze dag werd er informatie gegeven over de verschillende specialismen en opleidingen en er werden interessante workshops gegeven over belangrijke aspecten van een carrière.

De co-raad is verantwoordelijk voor het evalueren van zowel de coschappen als het onderwijs en zorgt voor de invulling van het laatste uur op de woensdagmiddagen. Ook organiseren zij verschillende activiteiten zoals de specialist van het jaar verkiezing, het knuffelberenziekenhuis en de ouderdag.

Huisvesting
Geen stress willen hebben tijdens de laatste drukke periode gedurende M1 (examenpatiënt, portfolio, toetsen) om een kamer te regelen? Almelo heeft de oplossing! Het ziekenhuis regelt kamers voor alle co’s. Je hoeft je alleen maar op te geven en krijgt keuze tussen een aantal beschikbare kamers van variërende grootte, locatie en prijs. Huisvesting is erg goedkoop in Almelo (ongeveer 200 per maand) in vergelijking tot andere steden, op deze manier bespaar je geld om andere leuke dingen te kunnen doen!