Semiarts stage longgeneeskunde Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Bedrijf
Wilhelmina Ziekenhuis Assen
Type
Stage- en onderzoeksplaatsen
Locatie
Assen
Branche / Vakgebied
Artsen
Vereiste taal
Engels, Nederlands
Website
https://www.wza.nl/werken-en-leren/vacatures/

Omschrijving

Vacature Semiarts stage longgeneeskunde Wilhelmina Ziekenhuis Assen

Algemene informatie ziekenhuis  
Met ongeveer 251 bedden, ruim 1500 medewerkers en 130 specialisten is het WZA volgens  landelijke normen een middelgroot ziekenhuis. 
Het WZA staat in het hart van onze regio. Om die regio optimaal te bedienen doen we als vanouds  waar we in uitblinken: we hebben korte lijnen, we tonen onze betrokkenheid, en we bieden  efficiënte en veilige zorg. Boven alles staat dat de kwaliteit van het WZA méér dan 'gewoon goed'  moet zijn. Verbeteren en vernieuwen is daarom onlosmakelijk verbonden aan het werken in het  WZA. 
Het WZA wil een volwaardig basisziekenhuis blijven voor inwoners van Assen en omgeving. Dat  betekent 24/7 SEH-zorg, verloskundige zorg, een basis-IC en een goed toegeruste OK. Samenwerking  met huisartsen en andere zorgaanbieders uit de regio is bij dit alles onze sleutel tot succes. De  zorgvraag en de wensen van onze patiënt zijn daarbij leidend.

Algemene informatie  
De vakgroep longziekten in het Wilhelmina Ziekenhuis Assen bestaat uit 3 longartsen. Daarnaast  werken 3 longverpleegkundigen en 3 longfunctie analisten op de afdeling. Alle longartsen  behandelen algemene longziekten. Wel is er binnen de vakgroep een subspecialisatie in oncologie,  palliatieve zorg, slaapgebonden longziekten en astma/COPD.  
De longziekten kent een overlap met veel andere aandoeningen van bijvoorbeeld de interne  geneeskunde, waardoor je ook veel algemene kennis opdoet tijdens deze stage. De klinische afdeling heeft 20 bedden. Een van de longartsen voert de supervisie over de  klinische longpatiënten. 

Capaciteit 
Jaarlijks kunnen 8 semiartsen stage lopen op de longafdeling van het Wilhelmina Ziekenhuis.
Er zijn nu 2 vacatures voor semiarts stages. 
Startdatum in overleg met co-onderwijsbureau WZA. 

Omschrijving / inhoud van de stage 
De semiarts verricht zelfstandig patiëntenzorg op de klinische afdeling B1 onder directe supervisie van de longarts. De semiarts heeft een aantal patiënten op de afdeling onder zijn/haar hoede. Dit aantal is afhankelijk van de wensen en voortgang van de betreffende semiarts. Hierbij kunnen in samenwerking met de spoedartsen ook nieuwe patiënten op de Spoedeisende Hulp-afdeling gezien worden. 
De rompstage longziekten bestaat uit 14 weken werken op de longafdeling, waarbij ook  poliklinische zelfstandig nieuwe patiënten met uiteenlopende problematiek (vlek op de foto,  hoesten, hemoptoe, dyspneu) gezien kunnen worden onder supervisie van een van de longartsen.  De verdiepingsstage longziekten bestaat uit 6 weken. 

Programma 
De semiarts is elke ochtend aanwezig bij de overdracht, draagt patiënten voor tijdens de ‘grote’ visite die twee keer per week plaatsvindt en verricht alle voorkomende werkzaamheden onder supervisie. Hij/zij neemt nieuwe patiënten op, vraagt zelfstandig aanvullend onderzoek aan, verricht de gangbare medische ingrepen, draagt de patiënten voor tijdens de visites en de besprekingen, draagt zorg voor overdracht naar de huisarts, o.a. bij ontslag uit het ziekenhuis. Hij/zij is aanwezig bij alle reguliere overlegvormen (radiologiebespreking, oncologiebespreking) met andere disciplines en met verpleging. Hij/zij assisteert bij ingrepen op de polikliniek/dagbehandeling zoals het verrichten van pleurapuncties, plaatsen van thoraxdrains of bronchoscopieën. Wij stimuleren zelfstandig werken, maar zorgen ten allen tijde voor uitgebreide supervisie zodat een  semi-arts zich veilig voelt. 

Stagebegeleider 
Een van de longartsen is eindverantwoordelijk voor de supervisie van de semiarts en stelt samen met de semiarts een programma voor de stage samen, afhankelijk ook van de individuele belangstelling van de semiarts. De stagebegeleider draagt zorg voor de beoordeling van de semiarts (praktijkbeoordelingen, logboek en de 360 graden feedback) en begeleidt hem/haar bij het schrijven van de klinische les. 
Facultaire begeleider: deze wordt door de semiarts gevraagd. De facultaire begeleider is medeverantwoordelijk voor de klinische les.

Informatie, coördinatie en aanmelding 
Voor meer informatie of aanmelding kan contact opgenomen worden met: S.M. de Hosson,  longarts, stagecoördinator semiartsstage longziekten Wilhelmina Ziekenhuis Assen.  Mailadres: sander.dehosson@wza.nl 
Sander de Hosson vervult tevens de functie van affiliatiecoördinator in het WZA. Voor aanmelding en informatie over de planning kan contact worden opgenomen via:  co-onderwijsbureau@wza.nl of telefoonnummer: 0592-325816.