Radiotherapie

Bedrijf
Afdeling Radiotherapie, Universitair Medisch Centrum Groningen
Type
Specialismen
Locatie
Groningen
Branche / Vakgebied
Studenten
Vereiste taal
Nederlands
Website
https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Afdelingen/Radiotherapie/paginas/default.aspx

Omschrijving

Algemene informatie:
Radiotherapie speelt een belangrijke rol in de oncologische zorg. Meer dan de helft van alle oncologische patiënten ondergaan radiotherapie als onderdeel van hun behandeling. De afdeling Radiotherapie in het UMCG is een van de grootse klinieken in Europa en behandelt jaarlijks meer dan 4.500 patiënten met de meest moderne bestralingstechnieken. In januari 2018 is tevens gestart met protonentherapie, hiermee is het UMCG het eerste ziekenhuis in Nederland met deze techniek. Voor sommige indicaties, zoals kindertumoren, kan protonentherapie zorgen voor een sterke afname van late bijwerkingen, door straling op gezonde organen rond de tumor te verminderen. Verder is de afdeling is actief betrokken bij het geneeskunde curriculum en biedt meerdere klinische en wetenschappelijke stages en projecten aan.

Aanbod voor studenten:
Voucher activiteiten:
Er worden continu nieuwe activiteiten aangeboden op de site door de afdeling Radiotherapie. Dit zijn activiteiten die meelopen in de kliniek combineren met interactieve werkcolleges om meer kennis op te doen over de radiotherapeutische behandeling van tumoren. Heb je leuke ideeën en wil je zelf een activiteit aanmaken? Dat kan natuurlijk ook! Klik hier voor meer informatie en inschrijven.

Profileringsonderwijs:
Het profileringsproject “Radiotherapie van het prostaatcarcinoom” wordt tweemaal aangeboden in jaar 2.  Dit project bestaat o.a. uit het daadwerkelijk werken met onze bestralingssoftware en meekijken in de kliniek.

Co-schappen:
Het co-schap Radiotherapie valt in het blok Heelkunde van jaar 4 en duurt 6 weken. Doel is opdoen van kennis over o.a. oncologie, consultvoering, anatomie en natuurlijk radiotherapeutische aspecten.

Semi-arts stage:
Je kan een deel van je semi-arts stage doen op onze afdeling. Meestal wordt dat gecombineerd met een ander oncologisch specialisme. In overleg met de student volgt  een individueel rooster, afhankelijk van de leerdoelen.

Wetenschappelijke stages:
In samenwerking met GSMS worden regelmatig onderzoeksprojecten aangeboden op de JSM website. Deze projecten zijn zeer geschikt als wetenschappelijke stage in jaar 3 van de master opleiding, het is echter ook mogelijk om onderzoek te verrichten eerder in je opleiding. Klik hier voor meer informatie.

Contact:
Heb je vragen? Wil je in gesprek meer weten over de mogelijkheden?
Stuur een mail naar C. Hammer, radiotherapeut-oncoloog: c.hammer@umcg.nl.