Forensische Geneeskunde

Bedrijf
Gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD)
Type
Specialismen
Locatie
Groningen
Branche / Vakgebied
Studenten
Vereiste taal
Nederlands
Website
https://ggd.groningen.nl/

Omschrijving

Algemene informatie:
De forensisch arts verricht de lijkschouw en doet samen met de politie onderzoek als er sprake is van een niet-natuurlijk overlijden zoals moord, zelfmoord, ongevallen, verdrinking of overlijden als gevolg van een medische fout. Daarnaast adviseert de forensisch arts politie en justitie bij vragen  over medische zaken, verricht hij* sporenonderzoek aan het lichaam bij zedenmisdrijven en stelt hij ten behoeve van de rechtsgang letselverklaringen op. Tenslotte verleent de forensisch arts medische zorg aan arrestanten en beoordeelt hij verwarde personen in de politiecel.

Doordat de forensisch arts vaak tegelijkertijd de rol van behandelaar en van adviseur aan de politie bekleedt, moet hij voortdurend alert zijn op het respecteren van de privacy van de patiënt en het medisch beroepsgeheim.

De uitvoering van de forensische geneeskunde in de provincie Groningen is ondergebracht bij GGD Groningen.

Aanbod voor studenten:
Bachelorfase
In het tweede jaar van de bachelor kan je je inschrijven voor het profileringsproject ‘forensische geneeskunde’. Dit is een intensief profileringsproject dat verspreid over twee semesters wordt aangeboden. Hierin maak je kennis met de vele aspecten van de forensische geneeskunde door middel van gastcolleges, excursies (naar o.a. cellengang, TBS-kliniek en politielaboratorium) en meelopen met een forensisch arts in de nachtdienst.

Masterfase
Als je het co-schap sociale geneeskunde of je semi-arts stage bij de GGD Groningen doet bestaat de mogelijkheid om dag- of nachtdiensten mee te lopen met een forensisch arts.

Contact:
Stuur een email naar mw. M.C Cornips, opleidingscoördinator GGD Groningen (marie-claire.cornips@ggd.groningen.nl)  of T. van Mesdag, coördinator forensische geneeskunde (taco.van.mesdag@Groningen.nl)