Neurochirurgie

Bedrijf
Afdeling Neurochirurgie, Universitair Medisch Centrum Groningen
Type
Specialismen
Locatie
Groningen
Branche / Vakgebied
Studenten
Vereiste taal
Engels, Nederlands
Website
https://www.umcg.nl/-/afdeling/neurochirurgie

Omschrijving

Als afdeling Neurochirurgie houden wij ons bezig met de behandeling van patiënten met aandoeningen in en rond het zenuwstelsel. De afdeling bestaat op dit moment uit 9 neurochirurgen, 2 fellows en 9 arts-assistenten. We zijn een relatief kleine, hechte vakgroep met een divers pallet aan werkzaamheden. Neurochirurgie is een uitdagend vak met complexe chirurgische ingrepen en technologische innovaties. Ziektebeelden zijn vaak spoedeisend en kunnen voor de patiënt erg invaliderend zijn. Als afdeling zetten wij ons in om de meest hoogwaardige zorg te leveren voor onze patiënten. Daarnaast is er op onze afdeling veel ruimte voor onderzoek en onderwijs. 

In het UMCG worden bijna alle neurochirurgische ingrepen uitgevoerd. We hebben 4 aandachtsgebieden:

Vasculair
We behandelen verschillende aandoeningen van de bloedvaten in de hersenen en het ruggenmerg. Bijvoorbeeld patiënten met een zwakke plek in een slagader (aneurysma) in het hoofd, of patiënten met een aanlegstoornis van de bloedvaten (arterioveneuze malformatie).

Functioneel
Ziektes die invloed hebben op de werking van de hersenen en/of het zenuwstelsel kunnen we met een neurochirurgische operatie behandelen. Dit doen we bijvoorbeeld bij de ziekte van Parkinson met “Deep Brain Stimulation” (DBS) door electroden in de hersenen te implanteren. Een aandoening als aangezichtspijn of hemifaciale spasmen behandelen we met een microvasculaire decompressie (een “Jannetta” operatie).

Oncologie
We behandelen ook verschillende soorten tumoren binnen de schedel en dichtbij het ruggenmerg. Dit kan zowel om goedaardige en kwaadaardige tumoren gaan. Het UMCG is een expertisecentrum voor zeldzame aandoeningen aan de hersenen en schedelbasistumoren. Een zeldzame aandoening is een ziekte die minder dan 1 op de 2.000 mensen heeft.

Complexe wervelkolom
Complexe wervelkolomchirurgie omvat het vrijleggen van zenuwen en/of ruggenmerg waarbij ook stabilisatie van de wervels nodig is, of wanneer er sprake is van een afwijkende anatomie (zoals bij een ernstige scoliose). Bij stabilisatie van de wervelkolom wordt er vaak gewerkt met schroeven, staven en kooiconstructies. Er wordt hierbij samengewerkt met andere specialismen, zoals de Orthopedie en Traumachirurgie. 

Aanbod voor studenten:
Wil je meer weten over wat het vak Neurochirurgie inhoudt? Er zijn verschillende mogelijkheden om kennis te maken met onze afdeling. Jaarlijks bezoeken meerdere studenten onze afdeling in het kader van het Keuze Project Profilering en de reguliere M1- co-schappen. Ook een oudste co-schap of keuze co-schap is mogelijk, waarbij je onder begeleiding kennis kunt maken met de verschillende ziektebeelden op onze afdeling en je verschillende operaties kunt bijwonen. 
Daarnaast zijn er meerdere wetenschappelijke onderzoeken waar je aan kunt meewerken in het kader van een JSM-project, stage Wetenschap of als aanloop naar een MD-PhD traject.  De meeste onderzoeken vallen binnen de genoemde aandachtsgebieden, maar mocht je zelf een vraagstuk willen uitzoeken op een ander onderwerp dan is er in overleg veel mogelijk. 
Voor meer informatie kun je contact opnemen met het secretariaat neurochirurgie, via a.blaauwijkel@umcg.nl.

  • VVAA
  • UMCG kikker
  • Acco
  • LeadHealthcare
  • ABN AMRO
  • Green Office