Stage wetenschap: Hoe doet alcohol tremor verdwijnen? Een neuroimaging studie.
- Bedrijf
- Universitair Medisch Centrum Groningen
- Type
- Stage- en onderzoeksplaatsen
- Locatie
- Groningen
- Branche / Vakgebied
- Artsen
- Vereiste taal
- Nederlands
- Website
- https://oorno.nl/ziekenhuis/umcg/
Omschrijving
Hoe doet alcohol tremor verdwijnen? Een neuroimaging studie.
Soort onderzoek:
Als student word je onderdeel van ons team in het expertisecentrum Bewegingsstoornissen Groningen, met daarin zowel klinische als technische experts. Van hen kun je leren hoe je klinisch onderzoek doet van essentiële tremor patiënten en ook hoe je fMRI-data analyseert en interpreteert. Je gaat actief meedoen in het onderzoeken van zowel essentiële tremor patiënten en gezonde deelnemers. Daarnaast word je uitgenodigd om mee te doen in onze wekelijkse bijeenkomsten, zoals de bewegingsstoornissen videobespreking, work in progress meetings en de wetenschappelijke bijeenkomsten van de afdeling.
Achtergrond:
Essentiële tremor beperkt patiënten in hun dagelijkse activiteiten zoals het hanteren van bestek of het gebruiken van hun telefoon omdat hun handen trillen. Het effect van medicatie varieert sterk tussen patiënten en is onvoorspelbaar. De meest effectieve methode om tremor te doen afnemen is door het
innemen van een kleine hoeveelheid alcohol: dit is effectief in ongeveer de helft van de patiënten, in de andere helft niet. We denken dat dit verschil in reactie komt door een verschil in onderliggende tremorveroorzakende hersenmechanismen. Daarom gaan we de hersenactiviteit vergelijken van patiënten met een duidelijk effect van alcohol op hun tremor (alcoholresponsief) en patiënten bij wie er geen effect is van alcohol (alcoholresistent). Als het ons lukt om een verschil te vinden in onderliggend hersenmechanisme dan geeft dat een nieuw perspectief op de voortgaande zoektocht naar een genetische oorzaak en voor de behandeling van essentiële tremor.
Onderzoeksvraag:
Wat zijn de verschillen in hersenactiviteit tussen alcoholresistente en alcoholresponsieve essentiële tremor, zowel voor als na inname van alcohol?
Wat zijn de verschillen in hersenactiviteit in reactie op alcohol vergeleken tussen gezonde deelnemers en patiënten met essentiële tremor?
Plan van aanpak:
We zullen voor dit onderzoek 20 deelnemers met alcoholresponsieve essentiële tremor, 20 deelnemers met alcoholresistente essentiële tremor, en 20 gezonde proefpersonen includeren. Ze zullen tweemaal een fMRI-experiment ondergaan: één keer nuchter, en één keer na de inname van een matige hoeveelheid alcohol. De verschillen in onderliggende hersenactiviteit zullen we analyseren in een 2x2 paradigma, met daarin de groepen responsief versus resistent en de condities voor en na alcoholinname. Als student zul je meedoen in deze experimenten, zowel bij de klinische beoordeling van de patiënten als tijdens de scansessies. Je zult leren hoe je fMRI-data moet preprocessen en analyseren om de onderzoeksvraag te beantwoorden.
Betrokken onderzoekers:
Dr. Madelein van der Stouwe, neuroloog en tremor expert
Dr. Jelle Dalenberg, neurowetenschapper met expertise in fMRI analyse
Prof. dr. Marina de Koning-Tijssen, bewegingsstoornissen specialist en hoofd onderzoeksgroep.
Contacteer voor vragen of een gesprek: a.m.m.van.der.stouwe@umcg.nl
Kijk op Movement Disorders Groningen website om meer informatie over onze onderzoeksgroep.
Referenties:
1. van der Stouwe AMM, Nieuwhof F, Helmich RC. Tremor pathophysiology: Lessons from neuroimaging. Curr Opin Neurol. 2020.
2. Broersma M, van der Stouwe AM, Buijink AW, de Jong BM, Groot PF, Speelman JD, Tijssen MA, van Rootselaar AF, Maurits NM. Bilateral cerebellar activation in unilaterally challenged essential tremor. Neuroimage Clinical. 2016.
3. Buijink AW, van der Stouwe AM, Broersma M, Sharifi S, Groot PF, Speelman JD, Maurits NM, van Rootselaar AF. Motor network disruption in essential tremor: a functional and effective connectivity study. Brain. 2015.