Medische Carrière Dag 2018

                          
Bijna is het zo ver: de Medische Carrière Dag 2018!

From OR till Consultation, what will be your occupation?; op 17 november nemen we je mee langs allerlei carrièremogelijkheden. Voor zowel bachelor- als masterstudenten! Verdiep je in specialismen waar je altijd al geïnteresseerd in bent geweest, in specialismen waar je eigenlijk niet zoveel van weet of in specialismen waar je eigenlijk nog nooit van hebt gehoord. Laat je meenemen naar de uithoeken van mogelijkheden door de verhalen van onze dagvoorzitter, sprekers en workshopgevers. De dag vindt plaats in het UMCG en zal starten om 10:00 uur en eindigen om 17:00 uur, waarna een aansluitende netwerkborrel zal zijn in ’t Feithhuis. Schrijf je gauw in en geef je voorkeur voor pakketten aan. De workshoppakketten worden hieronder beschreven. De prijzen bedragen: €4,- voor leden, €5,- voor niet-leden, inclusief koffie, lunch en 2 consumpties bij de afsluitende borrel!

Het programma is als volgt:

10:00 - 10:30 Na-inschrijving en ontvangst
10:30 - 10:40 Opening door commissie
10.40 - 11:20 Plenaire sessie 1 door Vincent Stirler
11:20 – 12:00 Plenaire sessie 2 door Prof. A.G.J. van der Zee
12:00 - 12:50 Lunchpauze met sponsormarkt
13:00 - 13:45 Workshopronde 1
13:55 - 14:40 Workshopronde 2
14:40 – 15:05 Koffiepauze met sponsormarkt
15:15 – 16:00 Workshopronde 3
16:10 - 16:45 Plenaire Sessie 3 door Niels van Buren
16:45 - 16:55 Afsluiting
17:00 - ... Borrel

De inhoud van de verschillende pakketten zijn onderstaand weergegeven. Daarna staat er per pakket een omschrijving van de workshops. Let op: hoe eerder je jezelf inschrijft hoe groter de kans dat je ingedeeld wordt bij het pakket van je eerste keuze!

Pakket A (voor master- en bachelorstudenten)
- Persoonlijke ontwikkeling
- Forensische geneeskunde
- CV building OF Ouderengeneeskunde

Pakket B
- Gynaecologie
- Psychiatrie OF De financiële toekomst van een jonge arts
- Onderzoek doen en promoveren OF Anesthesiologie

Pakket C
- Kaakchirurgie
- Hechten
- Huisartsgeneeskunde OF Intensive Care

Pakket D
- Radiologie
- Militaire geneeskunde
- Sociale geneeskunde OF ERIBA onderzoeksinstituut


PAKKET A

Persoonlijke ontwikkeling
Het is belangrijk jezelf kritische vragen te blijven stellen, zodat keuzes die jij maakt voor jou de juiste keuze worden. “Wat drijft jou in het leven?” “Wat zijn jouw talenten en waar beleef jij plezier aan?” Wat is de beste voorbereiding op mijn droombaan en opleidingsplek? In onze workshop gaan we hier volledig mee aan de slag. We vinden het belangrijk dat je de mogelijkheid krijgt om jezelf de juiste kritische vragen te stellen en daar helpen we graag bij. Het is tijd dat we het anders gaan doen en dat we tijd maken voor jouw keuzes.

Forensische geneeskunde
De forensische geneeskunde is een uniek medisch discipline, die in Groningen werkt vanuit de GGD ten behoeve van politie en justitie. Daarbij worden zowel daders als slachtoffers gezien. Zo verlenen forensisch artsen zorg aan mensen, die op het politiebureau zijn ingesloten, en beoordelen zij of deze medisch gezien verantwoord vastgezet en verhoord kunnen worden. Maar forensisch artsen hebben ook een rol in de opsporing: ze verrichten sporenonderzoek, bijv. bij slachtoffers van seksueel geweld of mishandeling, en voeren bij een (vermoeden van) niet-natuurlijk overlijden een postmortaal onderzoek uit, de forensische lijkschouw. Forensisch artsen “opereren op het snijvlak van het medisch en juridisch terrein” en vertegenwoordigen daarmee een groot maatschappelijk belang.

CV Building
Start people helpt je verder. Wij dagen jou uit om tijdens de Panacea Medische Carrière Dag 2018 deel te nemen aan onze Medical Career Challenge: een afwisselende en interactieve workshop. Op 17 november scherp jij in 45 minuten jouw inzichten aan:
- Je stelt jouw ‘loopbaan bucketlist’ samen
- Je ziet hoe werkgevers naar jou en je cv kijken
- Je krijgt de belangrijkste do’s en don’ts voor je cv mee
- Je ervaart wat professioneel gebruik van social media inhoudt
- Je weet wat loopbaancoaching jou als medisch professional kan bieden
- Je kunt ook jouw cv individueel door een expert laten beoordelen

Ouderengeneeskunde
Het is lastig kiezen, tussen bijvoorbeeld generalist en specialist. Tussen verpleeghuis en eerstelijnszorg. Tussen ethische dilemma's en complexe medische casuïstiek. Tussen psychogeriatrie en revalidatie. Tussen wel en niet (meer) behandelen. Of tussen oude en jonge(re) patiënten. Gelukkig hoef je niet te kiezen… In deze workshop zal dieper ingegaan worden op het specialisme Ouderengeneeskunde en op de overeenkomsten en verschillen met het vak van Huisartsgeneeskunde. Ook zal ingegaan worden op het verschil tussen Geriatrie en Ouderengeneeskunde.

PAKKET B

Gynaecologie
Obstetrie & Gynaecologie (ook wel Verloskunde & Gynaecologie) is het vakgebied dat zich bezighoudt met zwangerschap en aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen. In het werk van de gynaecoloog staat de vrouw in haar verschillende levensfasen centraal, wat het werk gevarieerd en uitdagend maakt. Het vakgebied bestaat uit vier deelgebieden: Verloskunde, Gynaecologie, Oncologie en Voortplantingsgeneeskunde. In alle ziekenhuizen in Nederland vormen deze deelgebieden samen één afdeling. De opleiding tot gynaecoloog omvat 6 jaar. Tijdens de carrièredag krijg je een kijkje in de dag uit het leven van een gynaecoloog. Ben jij de jonge, enthousiaste aanstaande collega die straks spreekuur doet, ingepland is voor een kleine operatie, een co-assistent leert om een bevalling te begeleiden en daarna deelneemt aan een stafbespreking met collega’s? Ontdek het in deze workshop!

Psychiatrie
Kun jij je voorstellen hoe het is om arts te zijn, maar met lichamelijk gezonde mensen te werken? Om met mensen te werken die je niet kunt genezen door middel van een operatie, enkel door middel van geduld, een luisterend oor en goede adviezen? In deze workshop maak je kennis met een bijzonder specialisme binnen de geneeskunde en hoor je verhalen uit de praktijk, uiteenlopend van een depressie tot het verzoek van euthanasie. Van een postnatale psychose waarbij niet alleen de moeder, maar ook het pasgeboren kindje in gevaar is, tot een voltooid leven bij een vrouw van 100 jaar oud. Stel al je vragen en bediscussieer verschillende casussen in deze soms aangrijpende workshop.

De financiële toekomst van een jonge arts
Wil jij weten wat je moet en kan doen met je geld als je net afgestudeerd bent? Kom dan naar deze financiële workshop. Alle ins en outs over de financiële situatie voor jonge artsen zal worden uitgelegd.
Ter afsluiting zal er een kennisquiz zijn met als hoofdprijshoofdprijs een bol.com waardebon van 50 euro.

Onderzoek doen en promoveren
Vraag je je af of promoveren bij jou past?
Wil je gewoon meer weten over een promotietraject?
Dan kunnen Melanie Reijrink en Renske Wiersema jou misschien een eind op weg helpen. Middels een informatief praatje zullen ze jou voorzien van ins en outs over promoveren en de combinatie met coschappen. Ze zullen feiten en fabels betreffende het promotietraject op een rijtje zetten om op deze manier een eerlijk beeld te geven wat zo’n traject inhoudt.

Anesthesiologie
Wil je de regie? Ga naar de anesthesiologie! Anesthesiologen zijn medisch specialisten, die patiënten medische zorg verlenen voor, tijdens en na chirurgische ingrepen. Luchtwegmanagement, intra-operatieve instandhouding van de levensfuncties en pijnbestrijding zijn essentiële vaardigheden. Anesthesiologen hebben een generalistische insteek en zijn de spin in het web van het perioperatieve proces. Tijdens deze workshop in het Skills Center wordt in een ‘echte’ operatiekamer gewerkt. Je krijgt te maken met de verschillende aspecten van anesthesie. Er wordt een patiënt gevolgd gedurende een routine chirurgische ingreep en er moeten enkele levensbedreigende problemen worden opgelost.

PAKKET C

Kaakchirurgie
Een zeer onderschat specialisme, kaakchirurgie. Kun jij vertellen wat een kaakchirurg op een dag doet? Het is veel meer dan enkel een verstandskies verwijderen, vaak staat een kaakchirurgie uren aan de operatietafel om daarna snel door te rennen naar zijn spreekkamer en s’ avonds een dienst te draaien op de SEH. Laat je in deze workshop meenemen door de fascinerende casuïstiek van de kaakchirurgie en laat je verrassen door de veelzijdigheid van dit specialisme!
 
Hechten
Wondhechting hoort nu eenmaal bij de medische opleiding. Met deze workshop ga je echt leren hechten. Met een hecht simulator kun je verschillende hechtingstechnieken makkelijk en veilig oefenen en ga je straks optimaal voorbereid de (hecht) praktijk in. In deze workshop is er alle tijd om uitgebreid om hulp te vragen en eindeloos de techniek te oefenen, wie wil deze kans nou niet?

Huisartsgeneeskunde
Tijdens de workshop huisartsgeneeskunde laten wij je kennismaken met ons fantastische vak waarbij elke 10 minuten anders is. Alles kan voorbij komen op een dag: een kind met huiduitslag, een oude dame met duizeligheid of een voetwrat, een sportieve vent met een impingement of een trauma capitis of een patiënt met een hartinfarct. consult. Uiteraard is er gelegenheid om vragen te stellen. Daarna zullen we je kennis op het gebied van de ‘kleine kwalen in de huisartsen-praktijk’ op de proef stellen door middel van een quiz!

Intensive Care
Onderwijs is van cruciaal belang om topzorg te kunnen leveren op de IC. De patiënt staat centraal op de IC. Samen werken wij aan het herstel, al gaat dat niet altijd. In de workshop vertellen wij jullie over onze IC. Wat er gebeurt achter de deuren, die voor de meesten gelukkig gesloten blijven.

PAKKET D

Radiologie
Merk jij ook dat in de kliniek jouw radiologie kennis te wensen overlaat en wil je leren om radiologische beelden beter te kunnen interpreteren? Dan is deze workshop helemaal iets voor jou! In deze workshop gaan de deelnemers werken aan een aantal casussen van een patiënt die met een klacht naar de huisarts stapt. Maar dat is slechts de introductie. In deze workshop ga je in de echokamer echo’s maken en niet zomaar op een pop, maar op elkaar. Mocht je dit niet willen ben je natuurlijk tot niets verplicht, maar zo’n uitgelezen mogelijkheid om rustig te oefenen met een echo-apparaat krijg je niet vaak, dus pak je kans!

Militair geneeskunde
De Algemeen Militair Arts (AMA) wordt opgeleid op het Defensie Geneeskundig Opleidings- en Trainingscentrum te Hilversum. De AMA wordt opgeleid voor de Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht. De opleiding kent een militair gedeelte over de organisatie van de Krijgsmachtdelen, persoonlijke militaire vaardigheden en een medisch deel. Tijdens deze workshop ga je zelf ervaren hoe het is om in vol ornaat op missie te zijn als militair arts en merk je hoe multidisciplinair dit vakgebied is.

ERIBA onderzoeksinstituut
Het doel van het Europese Instituut voor de Biologie van de Veroudering (ERIBA) is het beter begrijpen van het proces dat men veroudering noemt. Dit gebeurt in een indrukwekkend, niet alledaagse werkomgeving. In deze workshops krijg jij de unieke kans een kijkje te nemen in deze onaardse werkomgeving en al je vragen en ideeën de vrije loop te laten. Mis deze kans niet!

Sociale geneeskunde
De richting Verzekeringsgeneeskunde biedt veel meer dan studenten denken. Allereerst volop kansen en een uitstekend carrièreperspectief. Plus intensieve begeleiding tijdens de opleiding én veel mogelijkheid tot onderzoek. Dé richting dus waar je je volop kunt ontplooien. In deze workshop zal dieper ingegaan worden op het vak van verzekeringsarts en de carrièremogelijkheden.